Z 3 składników robię obiad, który znika w 5 minut. Spróbuj dziś, a pokochasz go

Dodano:
Penne z cebulą i serem Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Lubisz szybkie potrawy i wyraziste smaki? Jeżeli tak, to zachęcam do przygotowania nietypowego dania z makaronem, które nie zawiera klasycznego sosu, a smakuje obłędnie.

Penne z cebulą i serem to mój patent na bardzo proste w przygotowaniu, tanie i zaskakujące bogatym smakiem danie. Robię je na obiad, gdy lodówka świeci pustkami lub mam na przyrządzenie sycącego posiłku jedynie krótką chwilę. Spróbuj, a nie pożałujesz.

Jak zrobić penne z cebulą i serem?

Połączenie ugotowanego al dente makaronu, podsmażonej na maśle cebulki i ciągnącego się sera zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Do przygotowania tego dania używam makaronu penne, który możesz zastąpić np. spaghetti. Na „sos” najlepsza jest wyrazista w smaku, pikantna cebula żółta.

Cebulę podsmażam powoli. Najpierw pozwalam jej zeszklić się na małym ogniu, a następnie posypuję warzywo cukremzwiększam grzanie, żeby cebula stopniowo nabierała bursztynowego koloru. Odpowiednie przygotowanie cebuli ma ogromny wpływ na smak dania. Jeżeli będzie blada i niedopieczona, to potrawa będzie mdła w smaku, a zbyt szybko przypieczona cebula nada potrawie nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Jeżeli pojedyncze kawałki cebuli zaczną się przypalać, to od razu zdejmij je z patelni. Czosnek dodaję na samym końcu, gdy cebula jest gotowa.

Do makaronu z cebulą możesz dodać dowolny ser, który dobrze się topi. Ja zwykle używam sera gouda, cheddar lub morskiego. Świetnie sprawdzi się również aromatyczny parmezan i ser gruyère. Możesz też pomieszać kilka rodzajów sera żółtego. Ponadto penne z cebulą smakuje świetnie również z pokruszonym twarogiem, serem feta lub serem kozim.

Przepis: Penne z cebulą i serem

Szybkie danie za gorsze, które smakuje każdemu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
634 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu penne
  • 4 duże cebule
  • 200 g żółtego sera
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • listki świeżego tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówCebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  2. Karmelizowanie cebuliZeszklij cebulę na klarowanym maśle, a następnie posyp cukrem i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj tymianek i smaż jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając. Dopraw cebulę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Gotowanie makaronuUgotuj makaron w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  4. Łączenie składnikówOdcedzony makaron wymieszaj z podgrzaną zawartością patelni i posyp żółtym serem.

Makaron z cebulą i serem podaję gorący. Dekoruję danie świeżym tymiankiem.

Inny pomysł na podanie penne z cebulką i serem

Z poniższego przepisu raz-dwa przygotujesz też aromatyczną zapiekankę. Wystarczy, że skrócisz czas gotowania makaronu o połowę, przełożysz go do naczynia żaroodpornego, dodasz cebulę, wymieszasz i posypiesz obficie serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika na 20 minut (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...