Z 3 składników robię obiad, który znika w 5 minut. Spróbuj dziś, a pokochasz go
Penne z cebulą i serem to mój patent na bardzo proste w przygotowaniu, tanie i zaskakujące bogatym smakiem danie. Robię je na obiad, gdy lodówka świeci pustkami lub mam na przyrządzenie sycącego posiłku jedynie krótką chwilę. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Jak zrobić penne z cebulą i serem?
Połączenie ugotowanego al dente makaronu, podsmażonej na maśle cebulki i ciągnącego się sera zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Do przygotowania tego dania używam makaronu penne, który możesz zastąpić np. spaghetti. Na „sos” najlepsza jest wyrazista w smaku, pikantna cebula żółta.
Cebulę podsmażam powoli. Najpierw pozwalam jej zeszklić się na małym ogniu, a następnie posypuję warzywo cukrem i zwiększam grzanie, żeby cebula stopniowo nabierała bursztynowego koloru. Odpowiednie przygotowanie cebuli ma ogromny wpływ na smak dania. Jeżeli będzie blada i niedopieczona, to potrawa będzie mdła w smaku, a zbyt szybko przypieczona cebula nada potrawie nieprzyjemny, gorzkawy posmak. Jeżeli pojedyncze kawałki cebuli zaczną się przypalać, to od razu zdejmij je z patelni. Czosnek dodaję na samym końcu, gdy cebula jest gotowa.
Do makaronu z cebulą możesz dodać dowolny ser, który dobrze się topi. Ja zwykle używam sera gouda, cheddar lub morskiego. Świetnie sprawdzi się również aromatyczny parmezan i ser gruyère. Możesz też pomieszać kilka rodzajów sera żółtego. Ponadto penne z cebulą smakuje świetnie również z pokruszonym twarogiem, serem feta lub serem kozim.
Przepis: Penne z cebulą i serem
Szybkie danie za gorsze, które smakuje każdemu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 634 w każdej porcji
Składniki
- 400 g suchego makaronu penne
- 4 duże cebule
- 200 g żółtego sera
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 łyżeczki cukru
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- listki świeżego tymianku do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówCebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Karmelizowanie cebuliZeszklij cebulę na klarowanym maśle, a następnie posyp cukrem i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj tymianek i smaż jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając. Dopraw cebulę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Gotowanie makaronuUgotuj makaron w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Łączenie składnikówOdcedzony makaron wymieszaj z podgrzaną zawartością patelni i posyp żółtym serem.
Makaron z cebulą i serem podaję gorący. Dekoruję danie świeżym tymiankiem.
Inny pomysł na podanie penne z cebulką i serem
Z poniższego przepisu raz-dwa przygotujesz też aromatyczną zapiekankę. Wystarczy, że skrócisz czas gotowania makaronu o połowę, przełożysz go do naczynia żaroodpornego, dodasz cebulę, wymieszasz i posypiesz obficie serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiam do piekarnika na 20 minut (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu).